PERSETIAAN PENGAKAP MALAYSIA

Bahawa dengan sesungguhnya, saya berjanji dan bersetia yang saya dengan seberapa daya upaya, saya akan:-

Taat kepada Tuhan, Raja dan Negara
Menolong orang pada setiap masa
Menurut undang-undang pengakap

ASSALAMMUALAIKUM & SALAM 1 MALAYSIA

Selamat datang ke laman blog persatuan Pengakap Kelana Parit Raja. Diharap laman blog ini dapat membantu ahli-ahli pengakap pada semua peringkat usia. Kami ahli Kelana Parit Raja amat berbesar hati untuk memberi segala pertolongan yang anda perlukan. Sekira ada persoalan mengenai pengakap,luahkan sahaja kepada kami dan insyaAllah kami akan membantu anda sejajar dengan cogankata kami "BERKHIDMAT".

LAGU PENGAKAP MALAYSIA

Isnin, 10 Januari 2011

CERITA SEBENAR DISEBALIK FILEM “THE BLACK HAWK DOWN”
Pada 3 Oktober 1993, satu tragedy yang dinamakan “TRAGEDI BAKARA MARKET” telah menjadi satu lipatan sejarah negara dimana anggota pasukan keselamatan kita yang berada dibawah naungan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah bertempur di Bakara Market, Mogadishu, Somalia bagi menyelamatkan anggota US Rangers dan juruterbang helikopter Black Hawk. Dalam misi tersebut seorang anggota kita iaitu Pbt Mat Aznan telah terkorban.  
Sehingga hari ini rakyat Malaysia telah dihidangkan dengan propaganda US dalam filem “THE BLACK HAWK DOWN” sehingga kita sendiri tidak percaya akan kemampuan dan semangat pasukan keselamatan kita. Dengan ini saya paparkan cerita sebenar daripada wira-wira kita yang telah bermati-matian untuk menyelamatkan anggota mereka yang terkepung dari ancaman puak bertelagah di Somalia buat tatapan semua. Al-Fatehah buat Allahyarham Pbt. Mat Aznan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan